No visām Baltijas valstīm Latvijā vismazāk gadā izdzer sulas, tomēr kopējais daudzums ir ievērojams – aptuveni 11 miljoni litru, norāda Sulu ekspertu padome. Lietuvā izdzer 14 miljonus litru, bet Igaunijā – 13 miljonus litru. Kopumā sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā pēdējos gados saglabājušās līdzīgas, nemainoties sulu patēriņam.

Šobrīd Latvijā cilvēki par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz piecas porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400-500 gramus. Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām vienu porciju dienā var veidot glāze sulas.

“Mums ir jāseko citu valstu piemēram un ikdienu jāizdzer viena glāze augļu vai dārzeņu sulas. Sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā tikai veidojas līdz ar izpratnes par veselīgu uzturu veidošanos. Tomēr esam sasnieguši jau atzīstamus rezultātus un paradumu maiņu, jo sulu patēriņš pēdējos gados ir stabils,” komentē Andis Brēmanis, Sulu ekspertu padomes pārstāvis un Latvijas Diētas ārstu biedrības vadītājs.

Saskaņā ar Eiropas Augļu un sulu asociācijas apkopojumu, kopējais Eiropas Savienības valstu sulas patēriņš 2016.gadā bija seši miljardi litri. Lielākie sulu patērētāji pēc kopējā apjoma ir Vācija, Francija, Lielbritānija, Spānija un Polija.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse norāda: “Saskaņā ar mūsu veiktajiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un bioaktīvos savienojumus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.”

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Padomes galvenais uzdevums ir sekmēt izpratni par veselīgu uzturu un sulām kā tā sastāvdaļu. Viens no pirmajiem Sulu ekspertu padomes soļiem būs izglītojoša projekta par sulu pozitīvajām īpašībām īstenošana, iesaistot sabiedrību plašā, netradicionālā eksperimentā.

Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: LETA