Covid-19 radītā krīze izgaismoja trūkumus preču un pakalpojumu piegādes ķēdēs, spilgti izceļot ieguvumus, kurus, savukārt, sniedz digitalizācija un automatizācija. Neizmantots digitalizācijas potenciāls ir centrālajā piegādes ķēdes punktā – noliktavā. Prognozes liecina, ka noliktavas vadības sistēmu tirgus apjoms 2025. gadā sasniegs 4,1 miljardu eiro. Salīdzinājumam – 2020. gadā tā apjoms bija vien 1,9 miljardu eiro. Šādu izaugsmes tempu var sasniegt, ja noliktavas darbības nodrošināšanai tiek izmantoti pielāgoti mobilitātes risinājumi, piemēram, inovatīvi un izturīgi viedtālruņi, planšetes. Šādas ierīces būs piemērotas darbam dažādos apstākļos – arī strādājot ar cimdiem rokās. Tās nodrošinās nepieciešamo mobilitāti un uzlabos noliktavas procesu efektivitāti, vienlaikus ļaujot ietaupīt arī resursus.

Universāla ierīce, dažādas funkcijas

Pateicoties tehnoloģiskajām iespējām, vienā ierīcē var tikt apvienotas funkcijas, kas līdz šim pieejamas vairākās ierīcēs atsevišķi. Viena no tām – bieži izmantotais skeneris, kas pieejams gan viedtālrunī, gan planšetdatorā. Abas ierīces iespējams pievienot noliktavas vadības sistēmai un preču atrašanās vietai sekot līdzi reāllaikā. Līdz ar to piegādes plūsmu plānošana partneriem būs vieglāka, atvieglojot darbu visā piegādes ķēdē. Preču bojājumu vai defektu gadījumā to neatbilstību dokumentēt var, uzņemot attēlus un pievienojot ienākošo kravu veidlapām. Digitālo ierīču izmantošana ne tikai uzlabos precizitāti, bet ietaupīs laiku un samazinās papīra resursus, kas tiek lieki patērēti, administrējot dokumentus papīra formātā.

Uzlabota produktivitāte un komandas sadarbība

Mobilās ierīces ir vairāk piemērotas darbam noliktavas apstākļos nekā papīra dokumenti, kas viegli pakļaujas apkārtējo apstākļu ietekmei. Piemēram, Samsung Galaxy XCover 5 viedtālrunis ir robusts, bet tajā pat laikā moderns – tas nodrošina gan spēcīgu aizsardzību, gan izcilu veiktspēju. To var lietot, strādājot jebkurā vidē – pat ar cimdiem rokās. Skenējot informāciju ar ierīci, nevis manuāli to ievadot informācijas sistēmā, darbinieki ietaupīs laiku, mazināsies kļūdu apmērs un tie varēs pievērsties jēgpilnāku darbu veikšanai. Digitālās ierīces ir aprīkotas ar plaša spektra palīgrīkiem dažādām biznesa vajadzībām. Ieteicams tās maksimāli izmantot arī citu darbu veikšanai, mazinot manuālā darba apmēru. Funkcija, ko novērtēs ikviena komanda – rācija, kas iestrādāta viedtālrunī. Noliktavā darbinieki savstarpēji sazināties var, nospiežot vienu pogu viedtālruņa sānos.

Nākotnes tehnoloģijas

Noliktavas kļūst aizvien digitālākas un lietu internetam (IoT) būs pieaugoša loma to darbības nodrošināšanā. Prognozēts, ka noliktavu IoT tehnoloģijas sasniegs 16 miljardu eiro apmēru līdz 2025. gadam. Mobilās ierīces var pielāgot un konfigurēt, lai tās nodrošinātu ar IoT saistītu risinājumu atbalstu. Jebkura ierīce, it īpaši ar atvērtu Android arhitektūru, var kalpot kā piekļuves punkts saistītajai programmatūrai.

 

9.06.2021. / Autors: Paula Kirštuka