Šajā ziemā, kad energoresursu cenas kāpj vai debesīs, komunālo maksājumu rēķinu ne viens vien gaida ar patiesām bažām. Ne jau tukšā vietā radusies anekdote: “Bērnībā es baidījos no tumsas. Tagad, saņemot elektrības rēķinu, baidos no gaismas…” Šim uzskaitījumam varētu pievienot arī siltumu, ūdeni un atkritumus – jo arī šo pakalpojumu tarifi daudzviet kļuvuši dārgāki. Toties labā ziņa ir tā, ka Ventspilī siltums joprojām maksā 54,90 eiro par megavatstundu (bez PVN). Kas mūs sagaida nākamgad?

Kā zināms, apkure ir dārgākais pakalpojums komunālo maksājumu struktūrā, un siltumenerģijas tarifu atšķirības dažādās Latvijas pilsētās tiešām ir ievērojamas. Kādēļ tā notiek? Lauvas tiesu veido kurināmā izmaksas, tāpat tarifa lielumu nosaka izvēlētie siltumapgādes sistēmas tehnoloģiskie risinājumi, tehniskais stāvoklis, kā arī katras apdzīvotās vietas īpatnības, kā, piemēram, apbūves blīvums, siltumapgādes lietotāju daudzums u.t.t. PSIA “Ventspils siltums” tarifu izdevies saglabāt nemainīgu jau no 2017. gada.

Cik par siltumu maksā citviet Kurzemē? 

Kā liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulatora (SPRK) mājaslapā rodamā informācija, Kurzemē 2021. gadā vismazāk par siltumu maksājuši Brocēnos – 48,76 eiro par megavatstundu. Kuldīgas siltumtīkli prasa 52,99 EUR/MWh; Aizputes komunālais uzņēmums 53,49 EUR/MWh; “Ventspils siltums” 54,90 EUR/MWh, “Liepājas enerģija” – 54,95 EUR/MWh; “Talsu Bio-enerģija” Saldus pilsētā – 56,86 eiro par megavatstundu un 57,09 EUR/MWh Talsos; “Kandavas komunālie pakalpojumi” 59,62 EUR/MWh; “Saldus siltums” –  Pampāļu ciemā un Saldus novadā – 60,17 EUR/MWh, bet Ezeres ciemā un Saldus novadā 67,51 EUR/MWh; “Grobiņas Namserviss” – 61,04 EUR/MWh;  bet “Talsu namsaimnieks” – 67,71 EUR/MWh.  Savukārt Aucē, kura ērti iekārtojusies starp Zemgali un Kurzemi, tarifs bijis vien 44,73 eiro par megavatstundu. Visi tarifi minēti bez PVN.

Ūdens aprīlī kļūs dārgāks

Otra būtiska komunālo maksājumu daļa ir maksa par ūdeni, un arī šie tarifi dažādās apdzīvotās vietās ir dažādi. Atšķirības nosaka pakalpojumu sniegšanas nosacījumi – ūdensapgādes sistēmas tehnoloģiskie risinājumi, sistēmas kompaktums un tās tehniskais stāvoklis, kā arī katras apdzīvotās vietas ģeogrāfiskās, demogrāfiskās un citas īpatnības – kā, piemēram, reljefs, apbūve, pakalpojumu lietotāju daudzums u.c. Šobrīd ūdenssaimniecību pakalpojumu izmaksām ir tendence pieaugt, un tā nav pakalpojumu sniedzēju kaprīze, bet gan objektīva nepieciešamība. Pieaug gan elektroenerģijas izmaksas, gan vidējā alga un vēl citas izmaksas.

Arī Ventspilī nākamajā gadā maksa par ūdeni augs. Ja līdz šim Ventspils pilsētā par kubikmetru maksājam 1,84 eiro (0,73 ūdensapgāde, 1,11 eiro par kanalizāciju), tad no 2022. gada 1. aprīļa SIA “Ūdeka” plāno piemērot ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu – 2,05 EUR/m3 (ūdensapgāde 0,79, kanalizācija 1,26 eiro). Jāatgādina, ka pašlaik piemērotais tarifs tika apstiprināts pirms 13 gadiem, un saskaņā ar “Ūdeka” skaidrojumu tarifa pieaugumu galvenokārt ietekmējis sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomu samazinājums. Toties notekūdeņu attīrīšanas pakalpojums no 1. aprīļa būs lētāks – līdzšinējo 0,83 EUR/m3 vietā būs jāmaksā 62 centi par kubikmetru.

Jāatzīmē, ka Ventspilī ne tuvu nav augstākā ūdens apgādes cena Kurzemē. Saskaņā ar SPKR datiem, piemēram, Aizputē par ūdensapgādi jāmaksā 2,28 EUR/m3, Kuldīgas novadā 2,54 EUR/m3, bet Talsu novadā 3,07 EUR/m3. Visi tarifi norādīti bez PVN. 

Šķirojiet atkritumus un maksājiet mazāk 

No šī gada 1. decembra mainījusies arī kārtība maksas aprēķināšanai par atkritumu izvešanu no daudzdzīvokļu mājām. Tagad tā tiek aprēķināta pēc faktiskā atkritumu apjoma, nevis agrāk noteiktajām normām. Taču labā ziņa ir tā, ka par dalīti vākto atkritumu izvešanu iedzīvotājiem nav jāmaksā.

Ventspilī izveidoti jau 95 atkritumu šķirošanas punkti, kas atrodas daudzdzīvokļu māju pagalmos, pie lielveikaliem un skolām. Katrā punktā uzstādīti divi konteineri, kas paredzēti stikla, plastmasas, metāla iepakojuma un makulatūras uzkrāšanai.

Savukārt privātmāju iedzīvotājiem, kuriem ar PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” ir noslēgts līgums par regulāru atkritumu izvešanu (vismaz reizi mēnesī), ir iespēja pieteikties stikla iepakojumam paredzētam konteineram. Šī konteinera izvešana ir bez maksas.

Ventspilī darbojas arī šķiroto atkritumu savākšanas laukumi – Jēkaba ielā 47 un Siguldas ielā 8a, kas ir atvērti katru dienu no plkst. 10:00 līdz 19:00, izņemot pirmdienas, un kuros bez maksas var nodot ne tikai otrreizējai pārstrādei derīgos materiālus, bet arī liela izmēra atkritumus (mēbeles), elektropreces (ledusskapji, plītis u.c. tehnika) un sadzīvē radušos bīstamos atkritumus. 

Gāzes cena atkal aug

No 2022. gada 1. janvāra par gāzi būs jāmaksā vairāk.  Pēc “Latvijas gāzes” aprēķiniem tām mājsaimniecībām, kuras gāzi izmanto ēst gatavošanai, tarifs no janvāra pieaugs par 54%, savukārt mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei – par 93%.

Saskaņā ar “Latvijas gāzes” skaidrojumu mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto ēst gatavošanai, mēnesī vidēji patērējot četrus kubikmetrus jeb 42,152 kilovatstundas, sagaidāms rēķina pieaugums no 6,12 eiro līdz 7,67 eiro. Savukārt mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei, vidēji patērējot 200 kubikmetru jeb 2107,60 kWh, lielāku rēķina daļu veido tieši dabasgāzes komponente, tādēļ arī pieaugums sagaidāms straujāks – no 86,6 eiro līdz 164,08 eiro.

Savukārt maksājuma par dabasgāzi fiksētā daļa pirmajā pusgadā saglabāsies nemainīga. Sadales pakalpojuma fiksētā maksa ar PVN par atļauto slodzi līdz sešiem kubikmetriem stundā joprojām būs 3,27 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem stundā – 8,99 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 10,1 līdz 16 kubikmetriem stundā – 14,36 eiro mēnesī, par atļauto slodzi no 16,1 līdz 25 kubikmetriem stundā – 21,91 eiro mēnesī, bet par atļauto slodzi no 25,1 līdz 40 kubikmetriem stundā – 32,55 eiro mēnesī.

 

30.12.2021. / Autors: Ilona Bērziņa / Foto: Pixabay