Kad gurķi ienākas, Latvija smaržo pēc dārza, dillēm un saules. Siltumnīcā zaļo, tirdziņos rosība – grozi pilni kraukšķīgiem, vēl rasas pārklātiem gurķīšiem. Šis ir brīdis, kad daba ir devīga, un mūsu pienākums ir to izbaudīt un – kā senos laikos – gudri saglabāt ziemai.

Portāls BNN piedāvā pārbaudītas un sirsnīgas receptes, kas ļaus saglabāt vasaru burciņā – no ātri pagatavojamiem mazosālītiem gurķiem līdz pikantām, saldenām un klasiskām ziemas marinādēm. Un vēl – neliels padomu stūrītis par burciņu sterilizēšanu un salātu recepte, kas sniegs krāsas arī pelēkākajā janvāra dienā.

Un, ja dārzs vēl jauns vai siltumnīcā šogad pauze – atbalsti vietējo zemnieku tirdziņus. Tur atradīsi gan smaidu, gan ideālus gurķus ziemas burciņām.

Mazsālītie gurķīši – pa taisno no ledusskapja uz galda

Tā ir vasaras klasika. Nāk pēcpusdiena, ciemiņi tūlīt klāt, un galdā kaut kas svaigs un kraukšķīgs… Lūk, risinājums!

Nepieciešams:

  • 1 kg mazu, tvirtu gurķu
  • 1 ēdamkarote rupjās sāls
  • 3 ķiploka daiviņas
  • pāris diļļu zariņi
  • upeņu vai ķiršu lapas aromātam (ja ir)
  • kāds burciņas vai plastmasas trauks ar vāku

Kā rīkoties:

  1. Gurķus rūpīgi nomazgā, vēl labāk – 2 h pamērcē aukstā ūdenī.
  2. Burciņā kārto zaļumus, ķiplokus, gurķus.
  3. Pārkaisa sāli, aizskrūvē vāku un lēni, bet stingri sakrata.
  4. Atstāj uz galda pāris stundas – līdz sāls iedarbosies un izvilks sulu.
  5. Kad smaržo pēc dillēm – uz ledusskapi! Pēc pāris stundām – baudāmi. Patīk vasara, patīk garša.

Mazie pikantie gurķīši – enerģijai un raksturam

Šie nav domāti kautrīgajiem – ar asumiņu, bet harmoniski. Īpaši piemēroti aukstām ziemas maltītēm vai pie cepeša svētdienā.

Nepieciešams:

  • 1 kg mazu gurķīšu
  • 1/2 čili pipara
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 2 dilles
  • 1 tējkarote sinepju sēklu
  • pāris melnie pipari

Marinādei:

  • 1 litrs ūdens
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 100 ml 9% etiķa

Pagatavošana:

  1. Burciņā liek garšvielas, gurķus.
  2. Marinādi uzvāra un lej karstu virsū.
  3. Aizvāko, apgriež ar vāku uz leju, ietin dvielī.
  4. Kad atdziest – uz plauktiņa. Ziemā silda dvēseli!

Saldenie gurķīši – maigā klasika ģimenei

Bērniem patīk, ka nav par stipru. Šie gurķi ir draudzīgi, maigi, ar nedaudz saldenu noti – un izskatās lieliski, ja pievieno burkānu ripiņas.

Nepieciešams:

  • 1 kg gurķu
  • 1 neliels burkāns
  • pāris piparmētru lapiņas (izcils aromāts!)

Marinādei:

  • 1 litrs ūdens
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 80 ml 9% etiķa
  • pāris smaržīgie pipari

Pagatavošana:

  1. Gurķus ar burkāniem kārto sterilizētās burciņās.
  2. Lej virsū karstu marinādi.
  3. Aizvāko, apgriež otrādi un ļauj pilnībā atdzist.

Krāsaini gurķu salāti ziemai – kad diena īsa, bet apetīte liela

Lieliska izvēle, ja gurķi jau vairs nav tie mazākie – šie salāti būs gan gardi, gan skaisti burkās. Un, kas svarīgi – ātri pagatavojami!

Nepieciešams:

  • 1 kg gurķu
  • 500 g paprikas (krāsainai burkai)
  • 300 g sīpolu
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 100 ml etiķa
  • 100 ml eļļas
  • 1 tējkarote maltu piparu

Kā pagatavot:

  1. Visu sagriež, sajauc, ļauj ievilkties.
  2. Uzvāra, pavāra 5 minūtes.
  3. Liek sterilizētās burciņās, aizvāko.

Sterilizēšana – kāpēc tā ir svarīga

Sterilizēšana nav tikai vecmāmiņu ieteikums. Tā ir drošības garantija.

Burciņas sterilizē:

  • vārot katlā (10 min),
  • cepeškrāsnī (100–120 °C, 10–15 min),
  • vai izskalo ar verdošu ūdeni un atstāj otrādi nožūt.

Nepietiekami sterilizēta burka var sabojāt visu darbu. Pāris minūtes uzmanības šodien – droša maltīte decembrī.

Un ja dārzā gurķu vēl nav…

Ej uz tirdziņu – tepat Latvijā, tepat Tavā pilsētā vai lauku malā. Tur sēž kāda tante ar smaidu un pilnu spaini kraukšķīgu, smaržīgu gurķu. Tirgus ir dzīvs, vietējais atbalsts – īsts.

Lai vasara iemarinējas ar garšu! No dilles līdz piparam, no salda līdz pikantam – gurķi ir kā dzīves garšas mācība burciņā. Saglabā šo vasaru. Un dalies – arī ar kaimiņiem.

 

25.07.2025. / Autors: BNN / Foto: Freepik