Kad gurķi ienākas, Latvija smaržo pēc dārza, dillēm un saules. Siltumnīcā zaļo, tirdziņos rosība – grozi pilni kraukšķīgiem, vēl rasas pārklātiem gurķīšiem. Šis ir brīdis, kad daba ir devīga, un mūsu pienākums ir to izbaudīt un – kā senos laikos – gudri saglabāt ziemai.
Portāls BNN piedāvā pārbaudītas un sirsnīgas receptes, kas ļaus saglabāt vasaru burciņā – no ātri pagatavojamiem mazosālītiem gurķiem līdz pikantām, saldenām un klasiskām ziemas marinādēm. Un vēl – neliels padomu stūrītis par burciņu sterilizēšanu un salātu recepte, kas sniegs krāsas arī pelēkākajā janvāra dienā.
Un, ja dārzs vēl jauns vai siltumnīcā šogad pauze – atbalsti vietējo zemnieku tirdziņus. Tur atradīsi gan smaidu, gan ideālus gurķus ziemas burciņām.
Mazsālītie gurķīši – pa taisno no ledusskapja uz galda
Tā ir vasaras klasika. Nāk pēcpusdiena, ciemiņi tūlīt klāt, un galdā kaut kas svaigs un kraukšķīgs… Lūk, risinājums!
Nepieciešams:
- 1 kg mazu, tvirtu gurķu
- 1 ēdamkarote rupjās sāls
- 3 ķiploka daiviņas
- pāris diļļu zariņi
- upeņu vai ķiršu lapas aromātam (ja ir)
- kāds burciņas vai plastmasas trauks ar vāku
Kā rīkoties:
- Gurķus rūpīgi nomazgā, vēl labāk – 2 h pamērcē aukstā ūdenī.
- Burciņā kārto zaļumus, ķiplokus, gurķus.
- Pārkaisa sāli, aizskrūvē vāku un lēni, bet stingri sakrata.
- Atstāj uz galda pāris stundas – līdz sāls iedarbosies un izvilks sulu.
- Kad smaržo pēc dillēm – uz ledusskapi! Pēc pāris stundām – baudāmi. Patīk vasara, patīk garša.
Mazie pikantie gurķīši – enerģijai un raksturam
Šie nav domāti kautrīgajiem – ar asumiņu, bet harmoniski. Īpaši piemēroti aukstām ziemas maltītēm vai pie cepeša svētdienā.
Nepieciešams:
- 1 kg mazu gurķīšu
- 1/2 čili pipara
- 3 ķiploka daiviņas
- 2 dilles
- 1 tējkarote sinepju sēklu
- pāris melnie pipari
Marinādei:
- 1 litrs ūdens
- 2 ēdamkarotes sāls
- 2 ēdamkarotes cukura
- 100 ml 9% etiķa
Pagatavošana:
- Burciņā liek garšvielas, gurķus.
- Marinādi uzvāra un lej karstu virsū.
- Aizvāko, apgriež ar vāku uz leju, ietin dvielī.
- Kad atdziest – uz plauktiņa. Ziemā silda dvēseli!
Saldenie gurķīši – maigā klasika ģimenei
Bērniem patīk, ka nav par stipru. Šie gurķi ir draudzīgi, maigi, ar nedaudz saldenu noti – un izskatās lieliski, ja pievieno burkānu ripiņas.
Nepieciešams:
- 1 kg gurķu
- 1 neliels burkāns
- pāris piparmētru lapiņas (izcils aromāts!)
Marinādei:
- 1 litrs ūdens
- 3 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote sāls
- 80 ml 9% etiķa
- pāris smaržīgie pipari
Pagatavošana:
- Gurķus ar burkāniem kārto sterilizētās burciņās.
- Lej virsū karstu marinādi.
- Aizvāko, apgriež otrādi un ļauj pilnībā atdzist.
Krāsaini gurķu salāti ziemai – kad diena īsa, bet apetīte liela
Lieliska izvēle, ja gurķi jau vairs nav tie mazākie – šie salāti būs gan gardi, gan skaisti burkās. Un, kas svarīgi – ātri pagatavojami!
Nepieciešams:
- 1 kg gurķu
- 500 g paprikas (krāsainai burkai)
- 300 g sīpolu
- 2 ēdamkarotes sāls
- 4 ēdamkarotes cukura
- 100 ml etiķa
- 100 ml eļļas
- 1 tējkarote maltu piparu
Kā pagatavot:
- Visu sagriež, sajauc, ļauj ievilkties.
- Uzvāra, pavāra 5 minūtes.
- Liek sterilizētās burciņās, aizvāko.
Sterilizēšana – kāpēc tā ir svarīga
Sterilizēšana nav tikai vecmāmiņu ieteikums. Tā ir drošības garantija.
Burciņas sterilizē:
- vārot katlā (10 min),
- cepeškrāsnī (100–120 °C, 10–15 min),
- vai izskalo ar verdošu ūdeni un atstāj otrādi nožūt.
Nepietiekami sterilizēta burka var sabojāt visu darbu. Pāris minūtes uzmanības šodien – droša maltīte decembrī.
Un ja dārzā gurķu vēl nav…
Ej uz tirdziņu – tepat Latvijā, tepat Tavā pilsētā vai lauku malā. Tur sēž kāda tante ar smaidu un pilnu spaini kraukšķīgu, smaržīgu gurķu. Tirgus ir dzīvs, vietējais atbalsts – īsts.
Lai vasara iemarinējas ar garšu! No dilles līdz piparam, no salda līdz pikantam – gurķi ir kā dzīves garšas mācība burciņā. Saglabā šo vasaru. Un dalies – arī ar kaimiņiem.
25.07.2025. / Autors: BNN / Foto: Freepik

















