Holesterīna pārpalikums nelabvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Augļi – kivi, aprikozes un āboli palīdzēs to izvadīt no asinīm.

Jāatcerās, ka holesterīnu iedala divos veidos – ABLH (augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns) un ZBLH (zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns). Tautā tie iesaukti arī arī par “labo” un “slikto” holesterīnu. “Sliktais” holesterīns veido tauku nogulsnes uz asinsvadu sieniņām, kas traucē asins plūsmu un kam ilgstošā laika periodā ir veselību graujošas sekas.

Tā kā holesterīna līmeni nosaka uzturs, ļoti svarīgi ir izvēlēties tādus  produktus, kas pazemina “sliktā” holesterīna līmeni. Tie ir dārzeņi, graudaugi un augļi. 

Taču ne visi augļi palīdzēs cīņā ar “slikto” holesterīnu, tādēļ ir ieteicams izvēlēties tos, kas novērsīs liekā holesterīna uzkrāšanos organismā.

Kivi

Ieteicams uzturā iekļaut kivi.  Šis auglis novērš asins trombu veidošanos. Svarīgi, ka kivi satur antioksidantus, tie pasargās no iekaisuma sirdi un asinsvadu sieniņas.

Aprikozes

Pektīns ir viela, kas palīdz organismam atbrīvoties no liekā holesterīna. Tas lielā daudzumā atrodams aprikozēs. Pektīns palīdz no ķermeņa izvadīt ne tikai holesterīnu, bet arī citas kaitīgās vielas un toksīnus.

Aprikozes satur nikotīnskābi (PP vitamīns). Tā palīdz normalizēt holesterīna līmeni.

Āboli

Arī ābolos ir atrodams pektīns. Ja ēdienkartē regulāri iekļaujam ābolus, varam būt droši, ka organismā uzkrājušās kaitīgās vielas tiks izvadītas. Ābolos ir arī polifenoli, kas samazina sirds un asinsvadu sistēmas iekaisumu, kā arī novērš saslimstības risku.

Rūpēsimies par savu veselību un domāsim, cik veselīgi ēdam. Profilakse ir svarīga, jo ārstēt hroniskas slimības ir grūtāk, nekā ēst ar mērenību un domājot par to, ko ēdam.

 

16.02.2021. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Pixabay