Šonedēļ Ventspilnieks.lv Nedēļas receptē aicina izmēģināt nedaudz sarežģītāku recepti – pagatavot šokolādes kēksiņus, sauktus arī par mufiniem. Lai izdodas!

12 kēksiņiem vajadzēs: kēksiņu cepamo trauku (ar 12 iedaļām), 

150 g kviešu miltu, 

1 tējkarote cepamā pulvera,

 ½ tējkarote vaniļas cukura,

175 g pūdercukura, 

1 tējkarote cepamā pulvera, 

4 ēdamkarotes kakao pulvera, 

175 g sviesta,

4 olas, 

150 g lielogu dzērveņu. 

Tumšās šokolādes glazūrai vajadzēs: 

150 g tumšās šokolādes, 

60 g saldā krējuma.

Katru kēksiņu varam iecept skaistā papīrītī, tas pasargās pirkstus no sataukošanās.Tam vajadzēs arī 12 papīra kēksiņu formas (pamatnes diametrs 50 mm, formiņas augstums 30 mm). Jāsajauc sausās kēksu sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, pūdercukuru, kakao pulveri. Uz lēnas uguns izkausē sviestu, tad sakuļ olu baltumus un dzeltenumus līdz krēmīgai konsistencei.  Kēksu sausajām sastāvdaļām pievieno izkausētu sviestu un saputotās olas. Olas iemaisa viegli un maigi, lai kēksiņi būtu gaisīgāki. Gatavo mīklu liek pa 1 ēdamkarotei formiņās, virsū liek apmēram 7 dzērvenes, pārkaisa ar sasmalcinātu tumšo šokolādi, lai kēksiņi būtu vēl šokolādīgāki, tad pa virsu jāliek vēl kēksa mīklas piciņa, lai kopsummā mīkla aizņem 2/3 no formiņas. Formiņas vajag aizpildīt apmēram par 2/3. Tās nedrīkst piepildīt līdz galam, jo kēksiņu mīkla sacelsies un var pāriet pāri malām. Kēksiņus liek cepties iepriekš uz 180 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un jācep apmēram 20 minūtes. Kad kēksiņi ir gatavi, tos izņem no cepeškrāsns, mazliet atdzesē un tad papildina ar šokolādes glazūru. Pagatavot to ir vienkārši – uz lēnas uguns  izkausē 150 gramus tumšās šokolādes, tai pievieno  saldo krējumu, samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa un – gatavs. 

Šokolādes kēksiņos var iecept arī kādu gabaliņu Parmezan siera vai zilo sieru.

Šādus brīnumgardus un skaistus kēksiņus var izmantot arī dzimšanas dienas kūkas vietā.

10.07.2020. / Autors:Ventspilnieks.lv / Foto:Ventspilnieks.lv